LASTİK İŞ yılbaşı
kbb bayram

EV SAHİBİ VE KİRACI SORUNU BİR AYDA ÇÖZÜLECEK

EKONOMİ 06.10.2022 - 11:36, Güncelleme: 06.10.2022 - 11:36
 

EV SAHİBİ VE KİRACI SORUNU BİR AYDA ÇÖZÜLECEK

Son dönemlerde artan ev kiraları ile birlikte ev sahibi ve kiracılar arasında yaşanan kira alacakları, kat mülkiyeti uyuşmazlıkları ve komşuluk hukuku ihtilafları artık mahkemeden önce arabulucuya gidecek. Son aşamasına gelen düzenleme ekim ayında Meclis'e sunulacak

Kiraların bazı bölgelerde fahiş oranda artırılması son dönemin en önemli sorunlarından biri. Hükümetin getirdiği yüzde 25 kira zam sınırı uygulamasına rağmen ev sahipleri ve kiracılar arasındaki sorunun hızlı çözümü için arabuluculuk getirilecek. Adalet Bakanı Bekir Bozdağ, Yargı Reformu Strateji Belgesi çerçevesinde alternatif uyuşmazlık çözüm yöntemlerini yaygınlaştırılacağını açıklayarak, “Kira uyuşmazlıklarında arabuluculuğu zorunlu hale getireceğiz” dedi. BU AY MECLİS'E GELİYOR Meclis'in açılması ile beraber ekim ayında gündeme gelecek yeni düzenleme yasalaştığında ev sahibi ve kiracı arasındaki uyuşmazlıklarda dava açmadan önce arabulucu devreye girecek. Doğrudan mahkemeye gidilmesi halinde davalar reddedilecek. Kira alacakları, kat mülkiyeti uyuşmazlıkları, komşuluk hukuku ihtilafları gibi uyuşmazlıkları arabulucu çözüme kavuşturacak. EV SAHİBİ VE KİRACI SORUNU BİR AYDA ÇÖZÜLECEK Arabuluculuk görüşmeleri 3 hafta içinde tamamlanması planlanıyor. Zorunlu durumlarda ise arabulucu tarafından bu süre en fazla 1 hafta kadar uzatılabilecek. Görüşmeler sonrasında anlaşma sağlanmazsa mahkemede kiracı ya da ev sahibi tarafından dava açılabilecek. Hükümetin bu hamlesi sonrası Posta Gazetesi kirada arabuluculuğun ayrıntılarını Arabulucu ve Avukat Tuğba Güzel Karlıdağ’a sordu.  ARABULUCULUĞA NASIL BAŞVURU YAPILIR? "Kirada arabuluculuk nasıl devreye girecek, vatandaş nereye başvuracak?" sorusuna yanıt veren Arabulucu Av. Tuğba Güzel Karlıdağ, “Kira sözleşmesinden kaynaklanan uyuşmazlıklarda dava açılmadan önce arabulucuya başvurmak zorunlu hale gelecektir. Uyuşmazlık yaşayan taraflar, adliyelerdeki arabuluculuk bürolarına başvurabilecekleri gibi yetkinliğine ve bilgisine güvendikleri bir arabulucuya veya arabuluculuk merkezine de başvurabilirler." ifadelerini kullandı. MAHKEMEDEN DAHA HIZLI VE EKONOMİK Kira anlaşmazlıklarında da uygulanacak arabuluculuğun 4 hafta gibi bir sürede sonuçlandığını belirten Av. Karlıdağ, “Kira sözleşmelerinden doğan uyuşmazlıkları arabuluculuk yoluyla çözmek taraflar açısından mahkemeden çok daha hızlı ve ekonomik olacaktır. Tarafların icra takipleri ile uğraşmalarının ve tahliye sürecinde mağdur olmalarının önüne geçilerek anlaşma yoluyla sorunlar çözüme kavuşturulabilecek“ şeklide konuştu. ARABULUCULUĞA BAŞVURU ÜCRETSİZ Arabuluculuk ücreti ile ilgili de bilgi veren hukukçu Tuğba Güzel Karlıdağ, “Davadan önce şart olan arabuluculuk işlerinde taraflar arabuluculuk görüşmelerinde, taraflar anlaşamazlarsa arabulucuya bir ücret ödemezler. Bu durumda arabuluculuk ücreti devlet tarafından ödenir ve davada haksız çıkan taraftan alınır. Anlaşma durumunda ücret, aksi kararlaştırılmadıkça taraflarca eşit şekilde ödenir. Ücret, Arabuluculuk Asgari Ücret Tarifesine göre belirlenir. Arabuluculuk Ücret Tarifesi, Arabuluculuk Daire Başkanlığının resmi web sitesinde yer almaktadır.” bilgisini paylaştı.
Son dönemlerde artan ev kiraları ile birlikte ev sahibi ve kiracılar arasında yaşanan kira alacakları, kat mülkiyeti uyuşmazlıkları ve komşuluk hukuku ihtilafları artık mahkemeden önce arabulucuya gidecek. Son aşamasına gelen düzenleme ekim ayında Meclis'e sunulacak

Kiraların bazı bölgelerde fahiş oranda artırılması son dönemin en önemli sorunlarından biri. Hükümetin getirdiği yüzde 25 kira zam sınırı uygulamasına rağmen ev sahipleri ve kiracılar arasındaki sorunun hızlı çözümü için arabuluculuk getirilecek. Adalet Bakanı Bekir Bozdağ, Yargı Reformu Strateji Belgesi çerçevesinde alternatif uyuşmazlık çözüm yöntemlerini yaygınlaştırılacağını açıklayarak, “Kira uyuşmazlıklarında arabuluculuğu zorunlu hale getireceğiz” dedi.


BU AY MECLİS'E GELİYOR
Meclis'in açılması ile beraber ekim ayında gündeme gelecek yeni düzenleme yasalaştığında ev sahibi ve kiracı arasındaki uyuşmazlıklarda dava açmadan önce arabulucu devreye girecek. Doğrudan mahkemeye gidilmesi halinde davalar reddedilecek. Kira alacakları, kat mülkiyeti uyuşmazlıkları, komşuluk hukuku ihtilafları gibi uyuşmazlıkları arabulucu çözüme kavuşturacak.

EV SAHİBİ VE KİRACI SORUNU BİR AYDA ÇÖZÜLECEK
Arabuluculuk görüşmeleri 3 hafta içinde tamamlanması planlanıyor. Zorunlu durumlarda ise arabulucu tarafından bu süre en fazla 1 hafta kadar uzatılabilecek. Görüşmeler sonrasında anlaşma sağlanmazsa mahkemede kiracı ya da ev sahibi tarafından dava açılabilecek. Hükümetin bu hamlesi sonrası Posta Gazetesi kirada arabuluculuğun ayrıntılarını Arabulucu ve Avukat Tuğba Güzel Karlıdağ’a sordu. 

ARABULUCULUĞA NASIL BAŞVURU YAPILIR?
"Kirada arabuluculuk nasıl devreye girecek, vatandaş nereye başvuracak?" sorusuna yanıt veren Arabulucu Av. Tuğba Güzel Karlıdağ, “Kira sözleşmesinden kaynaklanan uyuşmazlıklarda dava açılmadan önce arabulucuya başvurmak zorunlu hale gelecektir. Uyuşmazlık yaşayan taraflar, adliyelerdeki arabuluculuk bürolarına başvurabilecekleri gibi yetkinliğine ve bilgisine güvendikleri bir arabulucuya veya arabuluculuk merkezine de başvurabilirler." ifadelerini kullandı.

MAHKEMEDEN DAHA HIZLI VE EKONOMİK
Kira anlaşmazlıklarında da uygulanacak arabuluculuğun 4 hafta gibi bir sürede sonuçlandığını belirten Av. Karlıdağ, “Kira sözleşmelerinden doğan uyuşmazlıkları arabuluculuk yoluyla çözmek taraflar açısından mahkemeden çok daha hızlı ve ekonomik olacaktır. Tarafların icra takipleri ile uğraşmalarının ve tahliye sürecinde mağdur olmalarının önüne geçilerek anlaşma yoluyla sorunlar çözüme kavuşturulabilecek“ şeklide konuştu.

ARABULUCULUĞA BAŞVURU ÜCRETSİZ
Arabuluculuk ücreti ile ilgili de bilgi veren hukukçu Tuğba Güzel Karlıdağ, “Davadan önce şart olan arabuluculuk işlerinde taraflar arabuluculuk görüşmelerinde, taraflar anlaşamazlarsa arabulucuya bir ücret ödemezler. Bu durumda arabuluculuk ücreti devlet tarafından ödenir ve davada haksız çıkan taraftan alınır. Anlaşma durumunda ücret, aksi kararlaştırılmadıkça taraflarca eşit şekilde ödenir. Ücret, Arabuluculuk Asgari Ücret Tarifesine göre belirlenir. Arabuluculuk Ücret Tarifesi, Arabuluculuk Daire Başkanlığının resmi web sitesinde yer almaktadır.” bilgisini paylaştı.

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve kocaeliyenihaber.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.