ZEYTİNOĞLU SERMAYE MALLARI VE YÜKSEK TEKNOLOJİLİ ÜRÜNLERDEKİ ARTIŞA DİKKAT ÇEKTİ

EKONOMİ 13.06.2022 - 14:09, Güncelleme: 13.06.2022 - 14:09
 

ZEYTİNOĞLU SERMAYE MALLARI VE YÜKSEK TEKNOLOJİLİ ÜRÜNLERDEKİ ARTIŞA DİKKAT ÇEKTİ

KSO Başkanı Ayhan Zeytinoğlu, sanayi üretimi ve cari dengeye ilişkin açıklanan verileri değerlendirdi, sanayi üretimindeki yıllık artışın önemli olduğuna değinerek ayrıntıları paylaştı

Kocaeli Sanayi Odası (KSO) Başkanı Ayhan Zeytinoğlu, TÜİK tarafından açıklanan nisan ayı sanayi üretim endeksine ilişkin değerlendirmelerde bulundu. Zeytinoğlu, “Sanayi üretim endeksi nisan ayında aylık bazda değişim göstermezken, yıllık yüzde 10.8 arttı. Yıllık bazda; elektrik, gaz, buhar sektöründe yüzde 0.4 gerileme ve enerji kaleminde yüzde 2.4’lük artışın olduğu dönemde üretimde gerçekleşen yüzde 10.8’lik artışı, verimlilik artışı olarak yorumlayabiliriz” dedi.   SERMAYE MALLARI VE YÜKSEK TEKNOLOJİLİ ÜRÜNLERDEKİ ARTIŞA DİKKAT ÇEKTİ Sektörlere ilişkin değerlendirmelerde bulunan Zeytinoğlu, sermaye malları ve yüksek teknolojili ürünlerdeki hem aylık hem yıllık bazda gerçekleşen artışlara dikkat çekerek, “Nisan ayı verilerinin alt kalemlerine baktığımızda; sermaye mallarında aylık yüzde 7.6, yıllık yüzde 13.2, yüksek teknoloji ürünlerde aylık yüzde 23.5, yıllık yüzde 30.4’lük artışlar olduğunu görüyoruz. Bu kalemler geleceğe yönelik yatırım ve büyümeyi işaret ettiğinden üretim artışlarını çok değerli buluyoruz. Diğer taraftan yıllık bazda; imalat sanayide yüzde 11.9 ve ara mallarında gerçekleşen yüzde 8.1’lik artışları olumlu değerlendiriyoruz” ifadelerini kullandı.   CARİ DENGE VERİLERİ T.C. Merkez Bankası tarafından açıklanan cari denge verisine ilişkin de değerlendirmede bulunan Zeytinoğlu, “Nisan ayında cari denge 2 milyar 737 milyon dolar açık verdi.Nisan ayında tarihi rekor ihracat gerçekleştirmemize rağmen, dış ticaret açığındaki artışın cari açığı yükselttiğini görüyoruz. Turizm gelirlerindeki artış açığı sınırlayan bir gelişme olarak karşımıza çıkıyor. Nisan ayında dış ticaret açığı geçen yıla göre 2.7 milyar dolar artarak 4.4 milyar dolar olarak gerçekleşti. Hizmetler dengesinin katkısı ise 2.7 milyar dolar oldu. Bu kalemde geçen yıla göre 1.5 milyar dolarlık artış var. Bu gelişmelerle, yıllık cari açık nisan itibariyle 25 milyar 710 milyon dolara yükseldi” açıklamasında bulundu. Mayıs ayında dış ticaret açığının 10 milyar 679 milyon dolar olarak gerçekleştiğini söyleyen Zeytinoğlu, yaz aylarının başlamasıyla turizm gelirlerinin katkısının artacak olmasına rağmen, dış ticaret açığındaki yükselişin yıllık cari açığı artırabileceğini ifade etti.
KSO Başkanı Ayhan Zeytinoğlu, sanayi üretimi ve cari dengeye ilişkin açıklanan verileri değerlendirdi, sanayi üretimindeki yıllık artışın önemli olduğuna değinerek ayrıntıları paylaştı

Kocaeli Sanayi Odası (KSO) Başkanı Ayhan Zeytinoğlu, TÜİK tarafından açıklanan nisan ayı sanayi üretim endeksine ilişkin değerlendirmelerde bulundu. Zeytinoğlu, “Sanayi üretim endeksi nisan ayında aylık bazda değişim göstermezken, yıllık yüzde 10.8 arttı. Yıllık bazda; elektrik, gaz, buhar sektöründe yüzde 0.4 gerileme ve enerji kaleminde yüzde 2.4’lük artışın olduğu dönemde üretimde gerçekleşen yüzde 10.8’lik artışı, verimlilik artışı olarak yorumlayabiliriz” dedi.

 

SERMAYE MALLARI VE YÜKSEK TEKNOLOJİLİ ÜRÜNLERDEKİ ARTIŞA DİKKAT ÇEKTİ

Sektörlere ilişkin değerlendirmelerde bulunan Zeytinoğlu, sermaye malları ve yüksek teknolojili ürünlerdeki hem aylık hem yıllık bazda gerçekleşen artışlara dikkat çekerek, “Nisan ayı verilerinin alt kalemlerine baktığımızda; sermaye mallarında aylık yüzde 7.6, yıllık yüzde 13.2, yüksek teknoloji ürünlerde aylık yüzde 23.5, yıllık yüzde 30.4’lük artışlar olduğunu görüyoruz. Bu kalemler geleceğe yönelik yatırım ve büyümeyi işaret ettiğinden üretim artışlarını çok değerli buluyoruz. Diğer taraftan yıllık bazda; imalat sanayide yüzde 11.9 ve ara mallarında gerçekleşen yüzde 8.1’lik artışları olumlu değerlendiriyoruz” ifadelerini kullandı.

 

CARİ DENGE VERİLERİ

T.C. Merkez Bankası tarafından açıklanan cari denge verisine ilişkin de değerlendirmede bulunan Zeytinoğlu, “Nisan ayında cari denge 2 milyar 737 milyon dolar açık verdi.Nisan ayında tarihi rekor ihracat gerçekleştirmemize rağmen, dış ticaret açığındaki artışın cari açığı yükselttiğini görüyoruz. Turizm gelirlerindeki artış açığı sınırlayan bir gelişme olarak karşımıza çıkıyor. Nisan ayında dış ticaret açığı geçen yıla göre 2.7 milyar dolar artarak 4.4 milyar dolar olarak gerçekleşti. Hizmetler dengesinin katkısı ise 2.7 milyar dolar oldu. Bu kalemde geçen yıla göre 1.5 milyar dolarlık artış var. Bu gelişmelerle, yıllık cari açık nisan itibariyle 25 milyar 710 milyon dolara yükseldi” açıklamasında bulundu. Mayıs ayında dış ticaret açığının 10 milyar 679 milyon dolar olarak gerçekleştiğini söyleyen Zeytinoğlu, yaz aylarının başlamasıyla turizm gelirlerinin katkısının artacak olmasına rağmen, dış ticaret açığındaki yükselişin yıllık cari açığı artırabileceğini ifade etti.

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve kocaeliyenihaber.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.