BAŞİSKELE'DE ENDERUN TERAVİH NAMAZINA YOĞUN İLGİ
BAŞİSKELE'DE ENDERUN TERAVİH NAMAZINA YOĞUN İLGİ
Başiskele Belediyesi, Ramazan ayının manevi atmosferini ilçede yaymak adına geleneksel değerleri kentte yaşatmaya devam ediyor.
Başiskele Belediyesi, Ramazan ayının manevi atmosferini ilçede yaymak adına geleneksel değerleri kentte yaşatmaya devam ediyor.
Osmanlı döneminde uygulanan Kur'an-ı Kerim, ezan, kamet, ilahiler, kasideler ve duaların okunduğu Enderun Teravih Namazı, Başiskele Belediyesi ve Başiskele İlçe Müftülüğü koordinesinde Ramazan’ın 8. ve 11. günlerinde Barbaros Camii ve Bahçecik Merkez Camii’nde kılındı.
Meşk-i Âlâ Tasavvuf Musikisi Topluluğu üyelerinin eşliğinde Ramazan ayının manevi ruhunun derinlemesine hissedildiği Enderun Teravih Namazı programlarına vatandaşlar da yoğun ilgi gösterdi.
Musikînin ibadete yansıyan güzel örneklerinden biri olan ve farklı makamlar kullanmak suretiyle ibadete manevi bir boyut kazandırılan Enderun Usülü Teravih Namazı programları, 16 Mart Pazar akşamı Kullar Merkez Camii, 23 Mart Pazar akşamı Yeniköy Merkez Camii ve 27 Mart Perşembe akşamı Yuvacık Merkez Camii’nde de düzenlenecek.
ENDERUN TERAVİH GELENEĞİ NEDİR?
Günümüzde unutulmaya yüz tutmuş, musikînin ibadete yansıyan güzel örneklerinden biri olan Enderun Usulü Teravih Namazı, adını Osmanlı’daki Enderun Mektebi’nden almıştır. Osmanlı Sarayı’ndaki Enderun Mektebi’nden çıkan hocaların kıldırdığı namaz bu sebeple günümüze Enderun Usulü Teravih Namazı olarak gelmiştir. 80 yıl öncesinde neredeyse tüm camilerde kılınan bu Teravih Namazı’nı diğer Teravih Namazı’ndan farklı kılan özelliği ise namazın kılınma şeklidir. Enderun usulü teravih, iki şekilde kılınır. Birincisinde imam, müezzinleri makam geçkileri ile yönlendirir, ikincisinde ise makamlar arasındaki geçkileri müezzinler sağlar. Namazda Fatiha'dan sonra okunan zamm-ı sureler ise asla rastgele seçilmez. Manalarına bakılarak tertip edilirler. Seçilen ayetler, daha çok rahmet ayetleri ve tesbih ayetlerinden oluşur ve her dört rekâtta bir farklı makamlarla kılınır.
Saray’dan başlayıp günümüze kadar gelen Enderun Teravihi’ni ilk defa ortaya koyan kişinin kim olduğu tam olarak bilinmese de uzmanlar, 3 asır önce Enderun Teravihi’ni Buhûrîzâde Mustafa Itrî Efendi'ye (1712) dayandırmaktadır.
Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.