Marmara’ya bunu da yaptılar! Yalova’da kanalizasyon denize aktı
Marmara’ya bunu da yaptılar! Yalova’da kanalizasyon denize aktı
Marmara Denizi’ni korumak için yıllardır milyonlarca liralık projeler yürütülürken Yalova’nın Çınarcık ilçesinden gelen görüntü ve tespitler tepki çekti. Bakanlık ekipleri, Çınarcık Belediyesi’ne ait kanalizasyon hattında 4 ayrı bacadan arıtılmamış atık suyun taşarak Marmara Denizi’ne ulaştığını belirledi.
Marmara Denizi’ni korumak için yıllardır milyonlarca liralık projeler yürütülürken Yalova’nın Çınarcık ilçesinden gelen görüntü ve tespitler tepki çekti. Bakanlık ekipleri, Çınarcık Belediyesi’ne ait kanalizasyon hattında 4 ayrı bacadan arıtılmamış atık suyun taşarak Marmara Denizi’ne ulaştığını belirledi.
Teşvikiye’de ise arıtma tesisinin çalışmadığı ve atık suyun dereye bırakıldığı tespit edildi. Çınarcık’taki iki ayrı denetimin faturası 7 milyon 131 bin lirayı bulurken sorumlular hakkında suç duyurusunda bulunuldu.
Marmara Denizi bir kez daha arıtılmamış atık su skandalıyla gündemde.
Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı ekiplerinin Yalova’nın Çınarcık ilçesinde gerçekleştirdiği denetimler, çevre adına kabul edilmesi güç bir tabloyu ortaya çıkardı.
Bakanlık ekipleri tarafından 14 Ağustos’ta Çınarcık Belediyesi’ne ait kanalizasyon hattı güzergâhında yapılan incelemede, Özel Çevre Koruma Bölgesi içerisinde bulunan Taş Liman Bölgesi’nde 2 bacadan, Vali Akı Caddesi’nde ise 2 ayrı bacadan arıtılmamış atık suyun taştığı belirlendi.
Tespitlere göre kanalizasyon kaynaklı atık sular doğrudan Marmara Denizi’ne deşarj edildi.
Marmara Özel Çevre Koruma Bölgesi ama kanalizasyon denize akıyor
Üstelik kirliliğin yaşandığı bölge sıradan bir kıyı alanı değil.
Marmara Denizi ve Adalar, yaşanan müsilaj felaketinin ardından Özel Çevre Koruma Bölgesi ilan edilmişti.
Bir taraftan Marmara’yı kurtarmak için eylem planları hazırlanırken, diğer taraftan kanalizasyon bacalarından taşan arıtılmamış atık suyun denize ulaşması “Marmara’yı böyle mi koruyacağız?” sorusunu gündeme getirdi.
Çevre Kanunu kapsamında Çınarcık Belediyesi’ne 5 milyon 34 bin TL idari para cezası uygulandı.
Bitmedi: Arıtma tesisi çalışmıyordu
Bakanlığın denetimleri bununla da sınırlı kalmadı.
Ekipler 17 Ağustos’ta Çınarcık’ın Teşvikiye bölgesindeki Karpuzdere Atıksu Arıtma Tesisi ve terfi merkezinde inceleme yaptı.
Denetimde Mavi Deniz Atıksu Arıtma Tesisi’nin çalışmadığı tespit edildi.
Terfi merkezinde biriken atık suların ise arıtılmadan Teşvikiye Deresi’ne deşarj edildiği belirlendi.
Bu tespit üzerine Mavi Deniz Atıksu Arıtma Birliği’ne de 2 milyon 97 bin TL ceza kesildi.
Yalova’daki ceza 7 milyon 131 bin lirayı buldu
Sadece Çınarcık’taki iki ayrı çevre ihlaline uygulanan toplam idari para cezası böylece 7 milyon 131 bin TL’ye ulaştı.
Bakanlık, Yalova ve Antalya’daki çevre kirliliğine ilişkin sorumlular hakkında ayrıca Cumhuriyet Başsavcılıklarına suç duyurusunda bulunulduğunu açıkladı.
Marmara’nın cezadan fazlasına ihtiyacı var
Ortaya çıkan tablo yalnızca Yalova’yı ilgilendirmiyor.
Çınarcık’ın önündeki deniz, Kocaeli’nin, İstanbul’un, Bursa’nın ve Balıkesir’in de kıyısında bulunduğu aynı Marmara Denizi.
Denize bırakılan her litre arıtılmamış atık su yalnızca bırakıldığı noktanın değil, kapalı bir iç deniz olan Marmara’nın tamamının sorunu haline geliyor.
Müsilaj tehlikesinin hafızalardaki yerini koruduğu, Marmara’nın oksijen seviyesinin ve ekolojik geleceğinin yıllardır tartışıldığı bir dönemde kanalizasyonun hâlâ denize ulaşabiliyor olması ciddi soru işaretleri yaratıyor.
Daha önce de ceza kesilmişti
Daha vahimi ise Çınarcık’ta bunun ilk kez gündeme gelmemesi.
Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı, Mayıs 2025’te de Harmanlar ve Taşliman mahalleleri ile Barbaros Caddesi’ndeki atık su altyapısında taşkın meydana geldiğini ve atık suyun Marmara Denizi’ne döküldüğünü tespit etmişti.
O dönemde Çınarcık Belediyesi’ne 1 milyon 337 bin TL idari para cezası uygulanmıştı.
Aradan geçen sürenin ardından aynı ilçenin yeniden arıtılmamış atık suyla gündeme gelmesi, “Ceza kesiliyor ama sorun neden çözülemiyor?” sorusunu beraberinde getirdi.
Marmara’nın bedel ödeyecek lüksü kalmadı
Yıllardır müsilajla, kirlilikle ve oksijen kaybıyla mücadele eden Marmara Denizi’nin yeni ihmalleri kaldıracak hali kalmadı.
Çevreyi korumanın yolu yalnızca ceza kesmekten değil, kanalizasyon sistemlerini çalışır halde tutmaktan, arıtma tesislerini eksiksiz işletmekten ve tek damla arıtılmamış atık suyu dahi denize ulaştırmamaktan geçiyor.
Marmara hepimizin. Kirliliğin sınırı da, belediye sınırı da yok.
Yalova HABERİ
Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.
