LASTİK İŞ yılbaşı

DİLOVASI DÜDÜKLÜ TENCERE GİBİ KAYNIYOR

SİYASET 04.07.2023 - 16:08, Güncelleme: 04.07.2023 - 16:08
 

DİLOVASI DÜDÜKLÜ TENCERE GİBİ KAYNIYOR

Geçtiğimiz Pazar günü 2 Temmuz akşamında Dilovası’nda Suriyeli sığınmacılarla ilçe sakinleri arasında meydana gelen olaylar yatışmış gözükse de Dilovası’nda gerginlik devam ediyor.

 İYİ Parti Kocaeli Milletvekili Lütfü Türkkan’ın 10 Mart 2023’te olaylardan birkaç ay önce verdiği soru önergesi ise Pazar akşamı yaşanan olayların habercisiydi. Türkkan önergesinde Dilovası’ndaki Suriyeli sayısının artışına dikkat çekmiş, durumun ilçe genelinde gerginliklere gebe olduğundan bahsetmişti. Olayları yakından takip eden Türkkan, yetkililerin konuya dikkatini çekmek için olayları Meclis gündemine yeniden taşıdı.   “DİLOVASI KAYNAYAN DÜDÜKLÜ TENCERE GİBİ, GEREĞİNİ YAPIN” Türkkan İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya’nın yanıtlaması istemiyle verdiği önergesinde, daha önceki önergesinde olduğu gibi Dilovası’ndaki kayıt dışı Suriyelilerin varlığına dikkat çekti. Özellikle ilçede yerleşim izni bulunan Suriyelilerin evlerinde diğer kayıt dışı Suriyelilerin ikamet etmesine dikkat çeken Türkkan, Dilovası’nın sosyo-kültürel yapısının bu durumu kaldıramayacağını ve yeni olayların kaçınılmaz olduğunu vurguladı. Bu konuda ilçe sakinlerinin şikayetlerine de değinen Türkkan, denetimlerin artması gerektiğini ve ilçedeki Suriyeli sayısının azaltılması gerektiğini belirtti. Türkkan’ın önergesindeki sorular Dilovası’ndaki sorunun kaynağını ortaya koydu. İşte o sorular;   Dilovası’nda kayıtlı olan Suriyeli sayısı kaçtır?   İlçe giriş ve çıkışlarında kaçak sığınmacılarla ilgili herhangi bir denetim bulunmakta mıdır?   İlçe genelindeki kayıtdışı sığınmacıların tespit edilmesi için hangi önlemler alınmıştır? Alındıysa neden herhangi bir işlem yerine getirilmemiştir?   İlçe genelinde suça karışmış olan sığınmacılara yönelik herhangi bir önleyici tedbir alınmakta mıdır? Sığınmacıların tekrar suça karışmasını önlemek için hangi caydırıcı yaptırımlar uygulanmaktadır?   Sığınmacı sayısının ilçe genelinde düşürülmesi yönünde herhangi bir planlama bulunmakta mıdır?   02.07.2023 günü meydana gelen olaylara karışan Suriyeli sığınmacılar hakkında herhangi bir yasal işlem başlatılmış mıdır?   İlçe geneline dağıtılan sığınmacılarla ilgili nüfus yoğunluğuna göre iskan uygulaması gözetilmekte midir? Gözetilmemekteyse meydana gelebilecek toplumsal olaylara nasıl müdahale edilebilmesi düşünülmektedir?   İlçe genelinde kamu güvenliği ve huzuru  hakkında sığınmacılar için herhangi bir eğitim veya bilinçlendirme programı uygulanmakta mıdır? Uygulanmaktaysa bu programın detayları nelerdir? Uygulanmamaktaysa sığınmacıların doğrudan iskanına nasıl izin verilmektedir?  
Geçtiğimiz Pazar günü 2 Temmuz akşamında Dilovası’nda Suriyeli sığınmacılarla ilçe sakinleri arasında meydana gelen olaylar yatışmış gözükse de Dilovası’nda gerginlik devam ediyor.

 İYİ Parti Kocaeli Milletvekili Lütfü Türkkan’ın 10 Mart 2023’te olaylardan birkaç ay önce verdiği soru önergesi ise Pazar akşamı yaşanan olayların habercisiydi. Türkkan önergesinde Dilovası’ndaki Suriyeli sayısının artışına dikkat çekmiş, durumun ilçe genelinde gerginliklere gebe olduğundan bahsetmişti. Olayları yakından takip eden Türkkan, yetkililerin konuya dikkatini çekmek için olayları Meclis gündemine yeniden taşıdı.

 

“DİLOVASI KAYNAYAN DÜDÜKLÜ TENCERE GİBİ, GEREĞİNİ YAPIN”

Türkkan İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya’nın yanıtlaması istemiyle verdiği önergesinde, daha önceki önergesinde olduğu gibi Dilovası’ndaki kayıt dışı Suriyelilerin varlığına dikkat çekti. Özellikle ilçede yerleşim izni bulunan Suriyelilerin evlerinde diğer kayıt dışı Suriyelilerin ikamet etmesine dikkat çeken Türkkan, Dilovası’nın sosyo-kültürel yapısının bu durumu kaldıramayacağını ve yeni olayların kaçınılmaz olduğunu vurguladı. Bu konuda ilçe sakinlerinin şikayetlerine de değinen Türkkan, denetimlerin artması gerektiğini ve ilçedeki Suriyeli sayısının azaltılması gerektiğini belirtti.

Türkkan’ın önergesindeki sorular Dilovası’ndaki sorunun kaynağını ortaya koydu. İşte o sorular;

 

  1. Dilovası’nda kayıtlı olan Suriyeli sayısı kaçtır?

 

  1. İlçe giriş ve çıkışlarında kaçak sığınmacılarla ilgili herhangi bir denetim bulunmakta mıdır?

 

  1. İlçe genelindeki kayıtdışı sığınmacıların tespit edilmesi için hangi önlemler alınmıştır? Alındıysa neden herhangi bir işlem yerine getirilmemiştir?

 

  1. İlçe genelinde suça karışmış olan sığınmacılara yönelik herhangi bir önleyici tedbir alınmakta mıdır? Sığınmacıların tekrar suça karışmasını önlemek için hangi caydırıcı yaptırımlar uygulanmaktadır?

 

  1. Sığınmacı sayısının ilçe genelinde düşürülmesi yönünde herhangi bir planlama bulunmakta mıdır?

 

  1. 02.07.2023 günü meydana gelen olaylara karışan Suriyeli sığınmacılar hakkında herhangi bir yasal işlem başlatılmış mıdır?

 

  1. İlçe geneline dağıtılan sığınmacılarla ilgili nüfus yoğunluğuna göre iskan uygulaması gözetilmekte midir? Gözetilmemekteyse meydana gelebilecek toplumsal olaylara nasıl müdahale edilebilmesi düşünülmektedir?

 

  1. İlçe genelinde kamu güvenliği ve huzuru  hakkında sığınmacılar için herhangi bir eğitim veya bilinçlendirme programı uygulanmakta mıdır? Uygulanmaktaysa bu programın detayları nelerdir? Uygulanmamaktaysa sığınmacıların doğrudan iskanına nasıl izin verilmektedir?

 

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve kocaeliyenihaber.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.