LASTİK İŞ yılbaşı

HAREKETLERDE YAVAŞLAMA PARKİNSON HASTALIĞININ BELİRTİSİ OLABİLİR

SAĞLIK 11.04.2024 - 11:40, Güncelleme: 11.04.2024 - 11:40
 

HAREKETLERDE YAVAŞLAMA PARKİNSON HASTALIĞININ BELİRTİSİ OLABİLİR

Kocaeli Şehir Hastanesi Nöroloji Hekimi Uzm. Dr. Nazlı Hasanzade 11 Nisan Dünya Parkinson Hastalığı Günü Kapsamında Önemli Bilgilendirmelerde Bulundu.

Dr. Hasanzade “Parkinson hastalığı, beynin bazı bölümlerindeki hücrelerin zamanla kaybedilmesiyle ortaya çıkan bir durumdur. Bu hücre kaybı, vücut hareketlerini kontrol eden dopamin adlı  kimyasalın azalmasına neden olur. Haziran 2022’de Dünya Sağlık Örgütü, Parkinson Hastalığının küresel etkisinin diğer nörolojik bozukluklardan daha hızlı arttığına dikkat çekmiştir. Son 25 yılda Parkinson hastalığının yaygınlığın iki katına çıktığını belirtmiştir. Hastalığın önemini vurgulamak amaçlı 11 Nisan Dünya Parkinson hastalığı günü ve simge olarak Lale seçilmiştir.” dedi. Parkinson Hastalığının en bilinen belirtisinin titreme olduğunu vurgulayan Dr. Hasanzade” Ancak her hastada titreme olamayabilir. Hareketlerde yavaşlama Parkinson Hastalığının en önemli ve olmazsa olmaz belirtisidir. Diğer yaygın belirtiler arasında adımların küçülmesi, ifade kaybı veya mimiklerde azalma, konuşma değişikleri ve yazıda küçülme bulunur. Hastalar ayrıca denge problemleri ve düşme atakları yaşayabilirler. Parkinson hastalığın tanısı hastanın kendisi, yakınları veya aile hekimi tarafından şüphelenen durumlarda Nöroloji uzmanına yönlendirmelidir. Tanı Nörolojik muayene, bazı testler ve beyin görüntüleme yöntemleri ile kesinleşir. Doğru tanı hastalığın seyri için önem arz eder. Parkinson Hastalığının kesin tedavisi yoktur, ancak belirtileri hafifletmek ve yaşam kalitesini arttırmak için çeşitli yöntemleri vardır. İlaçlar, genellikle dopamin seviyelerini artırarak hastaların hareketlerini iyileştirmeye yardımcı olur. Sağlıklı beslenme ve egzersiz hastalığın gelişimi ve ilerlemesini yavaşlatmada önemli rolleri vardır. Fizik tedavi kas gücünü ve esnekliği artırabilir. Parkinson Hastası tanı aldıktan sonra Nöroloji uzmanı tarafından yakın takibe alınmalıdır. Ancak Hastalığın ilerleyen evrelerinde cerrahi yöntemler, beyin pili ve diğer cihaz destekli tedaviler düşünülmedir.” diyerek sözlerini sonlandırdı.
Kocaeli Şehir Hastanesi Nöroloji Hekimi Uzm. Dr. Nazlı Hasanzade 11 Nisan Dünya Parkinson Hastalığı Günü Kapsamında Önemli Bilgilendirmelerde Bulundu.

Dr. Hasanzade “Parkinson hastalığı, beynin bazı bölümlerindeki hücrelerin zamanla kaybedilmesiyle ortaya çıkan bir durumdur. Bu hücre kaybı, vücut hareketlerini kontrol eden dopamin adlı  kimyasalın azalmasına neden olur. Haziran 2022’de Dünya Sağlık Örgütü, Parkinson Hastalığının küresel etkisinin diğer nörolojik bozukluklardan daha hızlı arttığına dikkat çekmiştir. Son 25 yılda Parkinson hastalığının yaygınlığın iki katına çıktığını belirtmiştir. Hastalığın önemini vurgulamak amaçlı 11 Nisan Dünya Parkinson hastalığı günü ve simge olarak Lale seçilmiştir.” dedi.

Parkinson Hastalığının en bilinen belirtisinin titreme olduğunu vurgulayan Dr. Hasanzade” Ancak her hastada titreme olamayabilir. Hareketlerde yavaşlama Parkinson Hastalığının en önemli ve olmazsa olmaz belirtisidir. Diğer yaygın belirtiler arasında adımların küçülmesi, ifade kaybı veya mimiklerde azalma, konuşma değişikleri ve yazıda küçülme bulunur. Hastalar ayrıca denge problemleri ve düşme atakları yaşayabilirler. Parkinson hastalığın tanısı hastanın kendisi, yakınları veya aile hekimi tarafından şüphelenen durumlarda Nöroloji uzmanına yönlendirmelidir. Tanı Nörolojik muayene, bazı testler ve beyin görüntüleme yöntemleri ile kesinleşir. Doğru tanı hastalığın seyri için önem arz eder. Parkinson Hastalığının kesin tedavisi yoktur, ancak belirtileri hafifletmek ve yaşam kalitesini arttırmak için çeşitli yöntemleri vardır. İlaçlar, genellikle dopamin seviyelerini artırarak hastaların hareketlerini iyileştirmeye yardımcı olur. Sağlıklı beslenme ve egzersiz hastalığın gelişimi ve ilerlemesini yavaşlatmada önemli rolleri vardır. Fizik tedavi kas gücünü ve esnekliği artırabilir. Parkinson Hastası tanı aldıktan sonra Nöroloji uzmanı tarafından yakın takibe alınmalıdır. Ancak Hastalığın ilerleyen evrelerinde cerrahi yöntemler, beyin pili ve diğer cihaz destekli tedaviler düşünülmedir.” diyerek sözlerini sonlandırdı.

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve kocaeliyenihaber.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.