LASTİK İŞ yılbaşı

SARI ''PARAMIZ DEĞER KAYBETTİ''

EKONOMİ 16.01.2024 - 15:48, Güncelleme: 16.01.2024 - 15:48
 

SARI ''PARAMIZ DEĞER KAYBETTİ''

Pirelli, Prometeon ve Brisa fabrikalarında çalışan işçileri ilgilendiren toplu iş sözleşmesi görüşmelerinin ilk oturumundan sonra açıklama yapan Lastik-İş Genel Başkanı Alaaddin Sarı, TÜİK ve İstanbul Ticaret Odası ile ENAG’ın verileri ortada olduğunu belirterek, “ENAG verileri gerçeği ile sözleşmemizi hazırladık. Paranın kaybettiği değeri gösterdik. İşçiler paralarının eridiğini söylüyor ve bu bizim için önemli” dedi.

İLK TOPLANTI Lastik-İş Sendikası’nın örgütlü olduğu Brissa, Prometeon ve Pirelli’de çalışan 5 bin işçiyi ilgilendiren toplu iş sözleşmesinin ilk oturumu Tryp By Wyndham’da yapıldı. Lastik-İş Genel Başkanı Alaaddin Sarı, genel merkez yöneticileri, Kocaeli Şube yöneticileri ve iş yeri temsilcilerinin hazır bulunduğu toplantıya işverenleri temsilen Brisa İnsan Kaynakları Genel Müdür Yardımcısı Tuğba Gök Nam, İnsan Kaynakları Direktörü Neslihan Eroğlu, Çalışma İlişkileri Müdürü Murat Şahin, Prometeon İnsan Kaynakları Direktörü Okan Vural, Personel Müdürü Ayça İnaltekin, Endüstriyel İlişkiler Müdürü Yakup Elbüken, İnsan Kaynakları Müdürü Francesca Ballabene, Pirelli Personel Şefi Zafer Ejderoğlu katıldı. İKİ SAAT SÜRDÜ Yaklaşık 2 saat süren görüşmenin ardından açıklama yapan Lastik-İş Genel Başkanı Alaattin Sarı, şöyle konuştu: “Toplu sözleşmemiz çalışanlara, Kocaeli ve ülkemize hayırlı olsun. İki yıllık toplu sözleşme görüşmesine başladık. Görüşme neticesinde işletmeler kendi içinde bulundukları durumu anlatan bir sunum yapıldı. Brisa’da 9, diğerlerinde ise 8 madde üzerinde anlaşma sağladık. Ülkenin ve dünyanın içinden geçtiği zorluklar içinde başladı. Kendi zorlukları anlattılar. Bu zor dönemde ne olursa olsun arkadaşlarımızın hakkını koruma, enflasyona karşı işçileri korumak zorundayız. İş güvencemizi ve kazanılmış haklarımızı korumak zorundayız. PARAMIZ DEĞER KAYBETTİ Onlar kendi gerçeklerini anlatırken biz de kendi gerçeğimizi anlattık. 200 liranın çıkış tarihi 2009’du. Bununla 129 dolar alıyorduk o gün. Ama şu anda 6-7 dolar alıyoruz. 18 kat fark var. Yüzde 1800 artış görünüyor. Paramızın ne kadar eridiğini gösterdik. Paranın bu kadar eridiği bir süreçte TÜİK ve İstanbul Ticaret Odası’nın açıkladığı veriler ile ENAG verileri ortada. Biz ENAG verileri gerçeği ile sözleşmemizi hazırladık. Paranın kaybettiği değeri gösterdik. İşçiler paralarının eridiğini söylüyor ve bu bizim için önemli. İŞ GÜVENCESİNİ DE KORUYACAĞIZ Biz sektörlerin durumunu biliyoruz. Sadece üretim değil satışının da yapılması gerekiyor. Bu bağlamda iş güvencesi de önemlidir diyoruz. Sadece işletmelerde satın alma gücünü ve enflasyona karşı kendimizi iyileştirmek değil, sözleşmeden sonra iş güvencemizi de sağlamak istiyoruz. MESS’in sözleşmesi hala bitmedi. Bu gösteriyor ki bu dönem sözleşme çok kolay geçmeyecektir. Geçmiş dönemlerle kıyaslanmayacak bir süreçten geçiniyoruz. Bu süreci karşılıklı güven içinde geçireceğiz. 25 Ocak’ta saat 14.00’te ikinci oturumu yapacağız” v
Pirelli, Prometeon ve Brisa fabrikalarında çalışan işçileri ilgilendiren toplu iş sözleşmesi görüşmelerinin ilk oturumundan sonra açıklama yapan Lastik-İş Genel Başkanı Alaaddin Sarı, TÜİK ve İstanbul Ticaret Odası ile ENAG’ın verileri ortada olduğunu belirterek, “ENAG verileri gerçeği ile sözleşmemizi hazırladık. Paranın kaybettiği değeri gösterdik. İşçiler paralarının eridiğini söylüyor ve bu bizim için önemli” dedi.

İLK TOPLANTI
Lastik-İş Sendikası’nın örgütlü olduğu Brissa, Prometeon ve Pirelli’de çalışan 5 bin işçiyi ilgilendiren toplu iş sözleşmesinin ilk oturumu Tryp By Wyndham’da yapıldı. Lastik-İş Genel Başkanı Alaaddin Sarı, genel merkez yöneticileri, Kocaeli Şube yöneticileri ve iş yeri temsilcilerinin hazır bulunduğu toplantıya işverenleri temsilen Brisa İnsan Kaynakları Genel Müdür Yardımcısı Tuğba Gök Nam, İnsan Kaynakları Direktörü Neslihan Eroğlu, Çalışma İlişkileri Müdürü Murat Şahin, Prometeon İnsan Kaynakları Direktörü Okan Vural, Personel Müdürü Ayça İnaltekin, Endüstriyel İlişkiler Müdürü Yakup Elbüken, İnsan Kaynakları Müdürü Francesca Ballabene, Pirelli Personel Şefi Zafer Ejderoğlu katıldı.

İKİ SAAT SÜRDÜ
Yaklaşık 2 saat süren görüşmenin ardından açıklama yapan Lastik-İş Genel Başkanı Alaattin Sarı, şöyle konuştu:

“Toplu sözleşmemiz çalışanlara, Kocaeli ve ülkemize hayırlı olsun. İki yıllık toplu sözleşme görüşmesine başladık. Görüşme neticesinde işletmeler kendi içinde bulundukları durumu anlatan bir sunum yapıldı. Brisa’da 9, diğerlerinde ise 8 madde üzerinde anlaşma sağladık. Ülkenin ve dünyanın içinden geçtiği zorluklar içinde başladı. Kendi zorlukları anlattılar. Bu zor dönemde ne olursa olsun arkadaşlarımızın hakkını koruma, enflasyona karşı işçileri korumak zorundayız. İş güvencemizi ve kazanılmış haklarımızı korumak zorundayız.

PARAMIZ DEĞER KAYBETTİ
Onlar kendi gerçeklerini anlatırken biz de kendi gerçeğimizi anlattık. 200 liranın çıkış tarihi 2009’du. Bununla 129 dolar alıyorduk o gün. Ama şu anda 6-7 dolar alıyoruz. 18 kat fark var. Yüzde 1800 artış görünüyor. Paramızın ne kadar eridiğini gösterdik. Paranın bu kadar eridiği bir süreçte TÜİK ve İstanbul Ticaret Odası’nın açıkladığı veriler ile ENAG verileri ortada. Biz ENAG verileri gerçeği ile sözleşmemizi hazırladık. Paranın kaybettiği değeri gösterdik. İşçiler paralarının eridiğini söylüyor ve bu bizim için önemli.

İŞ GÜVENCESİNİ DE KORUYACAĞIZ
Biz sektörlerin durumunu biliyoruz. Sadece üretim değil satışının da yapılması gerekiyor. Bu bağlamda iş güvencesi de önemlidir diyoruz. Sadece işletmelerde satın alma gücünü ve enflasyona karşı kendimizi iyileştirmek değil, sözleşmeden sonra iş güvencemizi de sağlamak istiyoruz. MESS’in sözleşmesi hala bitmedi. Bu gösteriyor ki bu dönem sözleşme çok kolay geçmeyecektir. Geçmiş dönemlerle kıyaslanmayacak bir süreçten geçiniyoruz. Bu süreci karşılıklı güven içinde geçireceğiz. 25 Ocak’ta saat 14.00’te ikinci oturumu yapacağız”

v

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve kocaeliyenihaber.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.