Hasan YAYAN
Köşe Yazarı
Hasan YAYAN
 

Gebze'den Çıkan Ray, Avrupa'ya Gidecek!

Kocaeli'de sanayici arkadaşlarımdan sık duyduğum bir şikayet vardır: mal Avrupa'ya değil, önce trafiğe gider. Gebze'den çıkan TIR, köprüde saatlerce beklerdi, limanda sıra tutardı, sonra yola devam ederdi.  Şimdi bu tabloyu değiştirecek bir proje resmiyet kazandı. İstanbul Kuzey Demir Yolu Geçişi Projesi'nin ihalesi 14 Ekim'de yapılacak. Ulaştırma Bakanı Abdulkadir Uraloğlu ilanın Resmî Gazete'de çıktığını duyurdu. Hat, Gebze'den başlayıp Sabiha Gökçen, Yavuz Sultan Selim Köprüsü ve İstanbul Havalimanı üzerinden Çatalca'ya uzanacak.  Çatalca'da da yapımı süren Halkalı-Çerkezköy hattına bağlanacak.  Yani Kocaeli'den kalkan bir yük, aktarma yapmadan Avrupa demir yolu ağına girebilecek. Bunun sanayi için ne demek olduğunu açıklamaya gerek yok herhalde.  Kocaeli'ndeki  fabrikalar için yeni bir çıkış kapısı bu. Karayoluna, limana yığılan yük biraz da olsa raya kayacak. Rakamlara bakınca işin büyüklüğü daha net görülüyor: 122,3 kilometre çift hat, 36,2 kilometre tünel, 40 köprü, 2 viyadük. Finansman tarafı da küçük değil — 6 uluslararası kuruluşla 6,75 milyar dolarlık finansman için ön mutabakat sağlanmış.  Bakanlık bunu Türkiye'nin en büyük dış finansmanlı demir yolu yatırımı olarak tanımlıyor, abartı da sayılmaz. Marmaray'ın üstündeki yük son yıllarda hep tartışma konusu oldu; hem yolcu hem kargo aynı hatta sıkışıyordu. Yeni güzergah devreye girince bu yükün bir kısmı buraya kayacak, Marmaray biraz rahatlayacak.  Orta Koridor'daki yük taşımacılığı kapasitesi de artacak.
Ekleme Tarihi: 29 Temmuz 2026 -Çarşamba

Gebze'den Çıkan Ray, Avrupa'ya Gidecek!

Kocaeli'de sanayici arkadaşlarımdan sık duyduğum bir şikayet vardır: mal Avrupa'ya değil, önce trafiğe gider. Gebze'den çıkan TIR, köprüde saatlerce beklerdi, limanda sıra tutardı, sonra yola devam ederdi. 

Şimdi bu tabloyu değiştirecek bir proje resmiyet kazandı.

İstanbul Kuzey Demir Yolu Geçişi Projesi'nin ihalesi 14 Ekim'de yapılacak. Ulaştırma Bakanı Abdulkadir Uraloğlu ilanın Resmî Gazete'de çıktığını duyurdu. Hat, Gebze'den başlayıp Sabiha Gökçen, Yavuz Sultan Selim Köprüsü ve İstanbul Havalimanı üzerinden Çatalca'ya uzanacak. 
Çatalca'da da yapımı süren Halkalı-Çerkezköy hattına bağlanacak. 
Yani Kocaeli'den kalkan bir yük, aktarma yapmadan Avrupa demir yolu ağına girebilecek.

Bunun sanayi için ne demek olduğunu açıklamaya gerek yok herhalde. 
Kocaeli'ndeki  fabrikalar için yeni bir çıkış kapısı bu. Karayoluna, limana yığılan yük biraz da olsa raya kayacak.

Rakamlara bakınca işin büyüklüğü daha net görülüyor: 122,3 kilometre çift hat, 36,2 kilometre tünel, 40 köprü, 2 viyadük. Finansman tarafı da küçük değil — 6 uluslararası kuruluşla 6,75 milyar dolarlık finansman için ön mutabakat sağlanmış. 
Bakanlık bunu Türkiye'nin en büyük dış finansmanlı demir yolu yatırımı olarak tanımlıyor, abartı da sayılmaz.

Marmaray'ın üstündeki yük son yıllarda hep tartışma konusu oldu; hem yolcu hem kargo aynı hatta sıkışıyordu. Yeni güzergah devreye girince bu yükün bir kısmı buraya kayacak, Marmaray biraz rahatlayacak. 
Orta Koridor'daki yük taşımacılığı kapasitesi de artacak.

Yazıya ifade bırak !
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve kocaeliyenihaber.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Diğer Yazıları

15
Haziran
02
Haziran
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.
Elazığ Çelik Ahşap